In gesprek met trainer

Remco Roman...ik sta met zoveel plezier op het veld....maar video analist worden...is een optie

 

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen  binnen de club. In de vorige editie was Rordi Maurik, trainer van fc Purmerend JO17-1 en video analyse bij AZ. Nu zijn we in gesprek met Remco Roman, jeugdtrainer bij Blauw-Zwart JO13-1 in Wassenaar.

Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om trainer te worden? Hoe zie je eigenlijk de toekomst van Blauw-Zwart?

Ik heb zelf in de jeugd voornamelijk gevoetbald bij voetbalvereniging Leiden en DoCoS. Als jonge senior heb ik daarna in de selectie van v.v. Leiden en buurman FC Rijnland gevoetbald, 3/4de klasse standaard. Op een lager niveau heb ik daarna in vriendenteams bij v.v. Katwijk en rkvv Meerburg gevoetbald.

Ik werd op 15-jarige leeftijd betrokken in het training geven aan de mini-pupillen. Ik mocht assisteren op trainingen en helpen bij wedstrijden. Het bleek uiteindelijk hartstikke leuk om andere kinderen wat te mogen leren. Daar ben ik in blijven hangen. Na diverse clubs ben ik inmiddels nog altijd jeugdtrainer bij Blauw-Zwart in Wassenaar. Deze gezellige voetbalvereniging heb ik de laatste 4 jaar zien opbloeien en er is ruimte voor nog vele jaren van bloei.

Remco: "de KNVB is aan het innoveren, de BVO zijn aan het innoveren merk je daar ook al van bij jouw club?"

Na het seizoen 2016-2017 is de samenwerking tussen Blauw-Zwart en ADO Den Haag vanuit het Netwerk Jeugdvoetbal Haaglanden beëindigd. Vanuit de BVO’s merk ik daarom niet direct zoveel op van hun innovaties. Ik lees er wel regelmatig over op bijvoorbeeld internet. Een mooie innovatie is video-analyse. Dit is iets waar ik mij ook af en toe probeer bezig te houden. Je geeft iemand de opdracht een wedstrijd te filmen. Daarna begint het monteren en leermomenten eruit filteren. Dit is voor mij als vrijwilliger tijdrovend. Daarom kan zoiets alleen maar periodiek en niet wekelijks of tweewekelijks. Je merkt dat je als amateurvereniging maar beperkt mogelijkheden hebt om hierin te innoveren. Zo heb je immers met vrijwilligers te maken, is het materiaal vaak niet voor handen en is er evenmin investeringsruimte om te kunnen faciliteren. Waar BVO’s programma’s hebben voor video-analyse moet ik het heel basic aanbieden. Kinderen vinden het in ieder geval fantastisch om zichzelf op beeld terug te zien. Dus ook die 3 tot 4 keer video-analyse per seizoen wordt als leerzaam ervaren.

De innovaties vanuit de KNVB volgens zich op dit moment in rap tempo op, met name door de nieuwe wedstrijdvormen bij de pupillen. Het is goed om te zien dat de eerste omschakelingen in de wedstrijdvormen goed zijn opgevangen. De ruimte hiervoor, het materiaal, maar ook het kader waren bij aanvang van het seizoen ingeregeld. Op termijn moet nu blijken of de nieuwe pupillenvormen daadwerkelijk bijdragen aan een hoger spelplezier en een beter ontwikkeld individu én team.

Hoe ga jij om met je spelers? Werken jullie met een beleidsplan of train jij volgens je eigen visie?

Blauw-Zwart heeft een technische commissie die een technisch beleidsplan hebben opgesteld. De uitvoer van het beleid ligt in handen van de Technisch Jeugdcoördinator die zaken verder delegeert aan hoofdtrainers van een leeftijdscategorie. De technische commissie bewaakt het plan en het proces. Ik heb mij als trainer te conformeren aan het beleidsplan en draag die visie ook uit. Wat het plan alleen mist is een duidelijke rode lijn binnen de jeugdopleiding. Het is helder waar we naartoe willen met onze jeugdteams maar waar onvoldoende aandacht naar uit gaat is hoe je dit wilt trainen. Daar zit voor mij nu nog speelruimte om zelf invulling aan te geven. Ik verwacht dat met de start van seizoen 2018/2019 vanuit de club hierover een visie is ontwikkeld.

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek":

Ik ben Remco Roman, 30 jaar oud en woonachtig in Leiden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij een organisatie binnen de publieke sector. Inmiddels ben ik 15 jaar jeugdtrainer en heb ik jeugdselectieteams van diverse leeftijdscategorieën getraind en gecoacht. Dit heb ik gedaan bij de verenigingen v.v. Leiden, rkvv Meerburg en rksv Blauw-Zwart in Wassenaar.

Doe jij met je groep aan periodiseren? En wat versta jij daaronder?

Bij de JO13-jeugd doe ik niet aan het periodiseren van voetbalconditie. Ik vind dat je dit opbouwend kan oppakken vanaf de JO15-jeugd en vanaf de JO17-jeugd vind ik het een must. Het periodiseren van oefenstof doe ik wel. Ik sta met mijn groep driemaal in de week 75 minuten op het veld. De maandagtraining staat in het teken van functionele techniek dat toepasbaar moet zijn in kleine partijspelen. De grootste verschijningsvorm die ik dan toepas is 4 tegen 4 of 5 tegen 5.

Op dinsdagen train ik volgens een periodisering die ik in blokken van 6 weken heb ingedeeld. Globaal: ik start met de opbouw vanuit de verdediging naar middenveld, opgevolgd door opbouw van middenveld naar aanval om daarna te komen tot het creëren van kansen en scoren. Vanaf dat punt verleg ik het accent naar het verdedigen. Het voorkomen van doelpunten en druk geven op de tegenstander. Voordeel is dat je veel aan herhaling toekomt en dat aan het einde van een cyclus iedere speler weet wat er getraind wordt. Alhoewel de trainingen grotendeels uit wedstrijdechte vormen bestaat wordt er ook waar nodig zonder druk op de handelingen in stroomvormen getraind, die pas ik in de oriëntatiefase toe.

Op de donderdagen train ik wedstrijdgericht en pak ik de onderdelen uit de training van maandag en dinsdag samen die ik op de wedstrijddag graag zou willen terug zien. Er is dan, op eventueel de oriëntatiefase na, alleen maar sprake van wedstrijdechte oefenvormen.

Een stukje specialisme wordt op de dinsdagen en donderdagen toegepast. De warming-up wordt dan gedaan middels loopladderoefeningen. Door dit frequent te gebruiken worden de spelers duidelijk betere lopers, het verbetert de coördinatie en effectiviteit van handelingen. Hier ben ik doorgaans 10 minuten aan kwijt maar is een hele nuttige investering.

Heb je al hoogtepunten in je carrière meegemaakt?

Het kampioenschap met de C1 van rkvv Meerburg en het lijfsbehoud op de laatste speeldag een seizoen later. Het kampioenschap kon door een kwaliteitsimpuls van spelers niet uitblijven, ik kreeg te maken met drie jongens die terug kwamen van ADO Den Haag. Een seizoen later was de kwaliteit van de groep beduidend minder en streden we een heel seizoen tegen degradatie. Op de laatste speeldag speelden we ons veilig. De opluchting en het gevoel loon naar werken te hebben gekregen voelde grandioos.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

Een dieptepunt is mijn vertrek als jeugdtrainer bij rkvv Meerburg. Een verschil van inzicht tussen mij en de technisch jeugdcoördinator maakte dat ik mij niet meer op mijn plek voelde. Ontzettend jammer dat ik daardoor niet meer kon bijdragen in de verdere ontwikkeling van de jeugdopleiding van die club. Ik had het er goed naar mijn zin.

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Een specialisatie op het gebied van video-analyse is voor mij een optie. Dat is omdat dit valt binnen mijn interesse. Aan de andere kant sta ik op dit moment te graag op het veld. Er is alleen een spanningsveld tussen een arbeidscarrière hebben en vrijwillig voetbaltrainer zijn. Zolang ik daarin balans vind denk ik op het veld te blijven staan. Maar wie weet hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):

Ik heb in mijn laatste jaren als jeugdvoetballer te maken gehad met Kees van Tongeren als trainer. Behalve dat hij zelf op het hoogste amateurniveau had gevoetbald en succesvol was als zaalvoetballer kon hij dit ook overbrengen op de groep. De groep waarin ik voetbalde blonk niet uit van de talenten en toch wist hij met deze A1 prima te presteren. Verschillende jongens voetballen nu nog steeds standaard 2 of 3de klasse. Wat mij bijstaat was dat het leereffect bij mij enorm was in die periode. Kees is na avonturen bij FC Rijnland, FC Boshuizen en v.v. GHC teruggekeerd bij Leiden. Vorig seizoen wist hij v.v. Leiden via de nacompetitie naar de 3de klasse te loodsen. Dit seizoen ben ik er zeker van dat hij lijfsbehoud in deze klasse voor elkaar weet te krijgen.

Meest bijgebleven spelers (en waarom):

In 15 jaar jeugdtrainerschap heb ik vele spelers voorbij zien komen. De speler die mij het meeste bij is gebleven is Gustavo Hamer. Ik heb hem nadat hij uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag terugkeerde in de C1 van rkvv Meerburg weer zien vertrekken naar Feyenoord. In dat ene seizoen heb ik hem keihard zien werken om wel te slagen in zijn droom als profvoetballer en heb ik hem daarbij mogen helpen. Vanaf het moment dat hij bij Feyenoord is gaan voetabllen ben ik zo goed en kwaad als het kon hem blijven volgen. Toen hij vervolgens in de Kuip zijn eerste contract mocht ondertekenen was ik erbij. Ik was er maar wat trots op. Als je jeugdploegen op 1ste klasse/hoofdklasse niveau traint dan is de kans minimaal dat je ooit een pupil terug ziet bij een BVO. Inmiddels is Hamer door Feyenoord verhuurd aan FC Dordrecht. Dat geeft mij de gelegenheid om op vrijdagavond bij hem te gaan kijken.


MENING

Blauw Zwart
Naar welk niveau wil jij met de jeugd en waarom?:
Gelet op de grootte van de vereniging, de faciliteiten en het kader dat aanwezig is ben ik van mening dat de jeugdteams van Blauw-Zwart structureel in de hoofdklasse moeten voetballen. Inmiddels voldoen de JO11-1 en JO12-1 aan deze voorwaarde. Hopelijk staat de hoofdklasse volgend seizoen ook op het menu voor de JO13-1. De JO15-1 en JO17-1 spelen op dit moment 1
ste klasse en hikken daar ook tegenaan. De groei in niveau zal uiteindelijk ook de JO19-1 moeten bereiken. Zij spelen op dit moment 2de klasse.

Welk niveau wil jij halen met je team? Wat is je droom?:
Met mijn team wil ik graag promotie naar de hoofdklasse bewerkstelligen. Al enkele jaren hikken met met de JO13-1 tegen promotie aan maar een 3
de of 4de plaats levert geen promotie op. Een eerste plaats in de competitie is mijn droom.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:

Kijk niet terug naar de teleurstellingen van gisteren, maar leef met de dromen van morgen.