In gesprek met trainer

Rordi Maurik: Mijn visie sluit aan bij FC Purmerend....anders had ik het nooit gedaan

 

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen  binnen de club. In de vorige editie was Bart de Bruin. Nu zijn we in gesprek met Rordi Maurik, trainer van fc Purmerend JO17-1 en video analyse bij AZ

Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om trainer te worden?Hoe zie je eigenlijk de toekomst van Purmerend?
Ik heb tot aan de C-junioren gevoetbald. Hierna op mijn 15e volledig gericht op het trainersvak. Dat tot op de dag van vandaag. Dit is mijn zevende jaar als jeugdtrainer. Ik zit nu net bij FC Purmerend, dit is mijn eerste seizoen. FC Purmerend is een vereniging dat wilt doorgroeien. De JO13-1 en JO15-1 spelen op 3e divisie niveau en de JO17-1 en JO19-1 op Hoofdklasse niveau. Met het voeren van het juiste beleid is doorgroeien mogelijk.

Rordi: "de KNVB is aan het innoveren, de BVO zijn aan het innoveren merk je daar ook al van bij beslissingen bij AZ binnen de videoanalyse?
Ja. Beelden liegen niet. Het laat alles zien. Trainers kunnen op de hand van beelden alles bespreken met spelers. Zowel een teamanalyse als individuele analyses. Je kunt hieruit verbeterpunten bespreken maar vooral ook punten wat goed gaat. Het versnelt het leerproces en dat merk je sneller op het veld.

Heb je wel eens aan gedacht dat toe te passen bij FC Purmerend?
Ja. Niet alleen bij FC Purmerend, ook bij DSS waar ik bijna 3 jaar gezeten heb voordat ik bij FC Purmerend tekende. Of je nou bij een BVO zit of bij een amateurclub. Het versnelt het leerproces. Op de hand van beelden kan jij je spelers laten zien wat jij goed vindt gaan en wat jij als verbeterpunt wilt zien. Na 2 /3 analyses merk je dat ook sneller op het veld. Spelers pikken het sneller op met een videoanalyse dan dat je op het trainingsveld of op een coachbord het 10x zegt of voordoet.

Hoe ga jij om met je spelers? Werken jullie met een beleidsplan of train jij volgens je eigen visie?
We werken bij FC Purmerend met een beleidsplan. Elke trainer heeft zijn eigen visie. Ook ik pas die toe bij mijn team, mijn visie komt grotendeels overeen met FC Purmerend, anders was ik hier natuurlijk geen trainer geworden. Hoe ik om ga met mijn spelers? Ik geloof wel anders dan veel andere trainers. Ik ben serieus op de momenten dat het moet, denk dan aan op de trainingen, tijdens wedstrijdbespreking- en tijdens de wedstrijd etc. Maar daarom heen ga ik gewoon relax met mijn spelers om. Ik heb gehoord van spelers die ik in het verleden heb getraind dat ze mi een goede trainer vinden en een relaxte jongen. Dat is fijn om te horen, want jezelf beoordelen vind ik lastig, dat hoor ik liever van andere.

Wat is jouw visie? En waar wil je naar toe met je JO17?
Pfoeh, mijn visie. Daar kan ik wel 4 A4’tjes mee vol schrijven. Laat ik het kort houden. Mijn visie is dat plezier op 1 moet staan. Bij het hebben van plezier heb je motivatie om beter te willen worden en te presteren op het veld. Op het voetballen is dat we naast het ontwikkelen van spelers ook prestatiegericht moeten kijken. Wat hier in Nederland gebeurt is dat we teveel doordraven in het ontwikkelen, ontwikkelen, ontwikkelen van spelers. Maar wij vergeten het willen presteren. Je speelt uiteindelijk om te winnen. In Nederland zit genoeg talent, we zijn allemaal technisch vaardig, maar als het erop aan komt gezien mentale weerbaarheid, fysiek en de winnaarsmentaliteit staan we op de FIFA Ranklijst misschien wel 100e. We moeten daar meer aandacht aan schenken. Ontwikkeling even belangrijk als prestatie. Heel veel trainers in Nederland zijn het daar niet met mij in eens, en dat begrijp ik. We lopen nu namelijk wederom een groot toernooi mis met het Nederlands voetbalelftal.

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:

Ik ben Rordi Maurik, 21 jaar en mijn passie is voetbal. Ik ben afgestudeerd op het MBO in Amsterdam en heb nu voldoende tijd om mij te richten op het voetbal. Mijn vader heeft een eigen schoonmaakbedrijf wat steeds meer omzet krijgt en daarin is de toekomst voor mij in weggelegd mocht ik nooit doorbreken in het betaald voetbal, de kans is natuurlijk klein dat je ontdekt wordt en je een kans gegund wordt. Mijn vrije tijd besteed ik dus in de Videoanalyse bij AZ voor de Jeugdopleiding en het geven van trainen en coachen bij FC Purmerend. Daarnaast maak ik natuurlijk ook een aantal uren bij mijn vaders bedrijf. Het fijne ervan is, is dat ik mijn eigen werkuren kan bepalen. Ik ben een levensgenieter en ga ook zo gemiddeld 3-5 keer per jaar op vakantie. Ik ben een rustige jongen die mensen accepteert zoals ze zijn. Ik hou van structuur en duidelijkheid. En dat is iets wat ik ook mijn spelers geef in het trainersvak.

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer?
Kampioen worden met DSS JO14-2 in de 1e klasse.Het was een seizoen met ups en downs maar uiteindelijk kan ik terugkijken op een tot nu toe leukste jaar. Daarnaast dat spelers in dat team nu bepalende spelers zijn in het eerste team in hun leeftijdscategorie waarin ze nu spelen.

Doe jij met je groep aan periodiseren? En wat versta jij daaronder?

Nee. Ik periodiseer niet. Ik bekijk het van week tot week. Ik plan niet bijvoorbeeld 4 weken vooruit. Leuk voor een voetbalschool maar niet voor een voetbalteam.

Heb je al hoogtepunten in je carrière meegemaakt?
Nog niet echt, ik heb nog een toekomst voor mij. Maar als ik iets moet opnoemen zijn het de internationale toernooien die ik met mijn teams gespeeld heb en de kampioenschappen.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:
Dat ik tot nu toe nog geen kans heb gekregen om een 2e jaar met dezelfde jongens aan de slag te gaan.Ik zou dat proces een keer willen ervaren.

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?
Ik denk dat het door ontwikkelen in de videoanalyse mij wel ligt. Of dat bij AZ is of bij een andere BVO is zal de toekomst uitwijzen. Ik ga nu mijn 2e jaar in bij AZ en hopelijk komt volgend seizoen mijn kans om meerdere taken te krijgen, dat is afwachten. Ik denk dat ik op latere leeftijd Hoofd-Jeugdopleidingen ook wel zie zitten.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Kenneth Tan, Richard Sumter en Stephan Mol. Drie totaal verschillende trainers maar allemaal hebben ze iets wat in mijn optiek wat toevoegt in de voetballerij. Met de juiste begeleiding kunnen ze doorgroeien tot een nog betere trainer/coach.

Meest bijgebleven spelers (en waarom):
Ik behandel elke speler gelijk maar net als elke trainer heb ik ook een aantal spelers die ik hoger heb zitten dan een andere. Dat is een bepaalde band met een speler die je hebt. Ik wil hier liever niet op namen ingaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat die spelers om wie het gaan dat zelf wel weten.

MENING

FC Purmerend
Naar welk niveau wil jij met de JO17 en waarom?:
Naar een niveau dat mijn spelers zich door ontwikkelen als voetballer, op alle fronten beter zijn dan dat ze nu zijn. Daarnaast presteren in de competitie en rond de middenmoot eindigen. Waarom? Dat komt de spelers en club ten goede.

Welk nivo wil jij halen met het JO17? Wat is je droom?:
Dat de JO17-1 naar de 3e divisie gaat en de JO17-2 naar de Hoofdklasse. Maar dat is lange termijn gedachten. Mijn droom is om ooit bij een BVO aan de slag te gaan als full-time videoanalist of als ik mij positief ontwikkel als trainer/coach dan onder die functie aan de slag ga bij een BVO.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:

Leef je leven.