Vrijwilliger in het nieuws

Lindi van Ingen...De Vrijwilliger van de maand....het voorbeeld voor velen...

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen  binnen de club. In de vorige editie was Bart de Bruin. Nu zijn we in gesprek met Lindi van Ingen die alles doet bij SC Westervoort in Westervoort. Droomt om de naar de KNVB te gaan als scheidsrechter. Ik train de JO9-2, en we doen dit zonder begeleiding van ouders.

Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om trainer en een soort manusje van alles te worden?

‘Ik heb zeker gevoetbald. Na vijf mooie jaren bij DVV in Duiven, heb ik in 2015 de beslissing genomen om naar SC Westervoort te vertrekken. Ik dacht toen nog helemaal niet aan het vrijwilligerswerk, ik ging naar Sportclub om zelf te gaan voetballen maar dat is binnen 2.5 helemaal veranderd.

Het is allemaal begonnen nadat ik met mijn scheidsrechtersdiploma bij de jeugdcommissie inleverde, van hen mocht ik een week later twee toernooien fluiten en daardoor heb ik vele mensen maar vooral het Westervoorste gevoel leren kennen.

Dit was zo succesvol dat ik daarna elke zaterdag de JO9 en JO11 floot, soms wel 3 wedstrijden per zaterdag. Daarna heb ik stappen gemaakt als scheidsrechter. Inmiddels fluit ik de JO12, JO13, JO14 JO15 elftallen en uiteraard ook onze MO13 tot MO17.

Daarnaast weten alle trainers me wel te vinden als ze een scheidsrechter zoeken en is het soms heel gewoon voor mij om 4 wedstrijden te fluiten op een zaterdag als er weinig scheidsrechters beschikbaar zijn.

 

Het trainersvak is pas later gekomen, ik zou ook echt niet weten aan wie ik het heb aangeboden of wanneer ik er eigenlijk over ben begonnen bij de jeugdcommissie. Vorig seizoen ben ik begonnen bij de JO9-3 en was ik aan het einde van het seizoen assistente bij de JO15-3. Dit seizoen train ik de JO9-2, net zoals vorig jaar zonder ouderbegeleiding. Een bewuste keus en stiekem is dat wel iets waar wij als staf trots op zijn.

 

Naast dit allemaal, ben ik ook lid van onze zaterdagsdienst en ben ik elke zondag te vinden bij onze Dames 1, hier vlagt mijn vader en zo doet hij dat ook soms bij andere elftallen.’

 

Hoe zie je de toekomst van sc Westervoort?

‘ Wel goed! Over de meiden – damesafdeling hoef ik mij geen zorgen om te maken, de samenwerking met AVW’66 is een succes en ik ga er vanuit dat die in de toekomst door wordt gezet. Wel hoop ik dat in de toekomst leden zich blijven aanmelden voor de jeugd, het zal zonde zijn als we in de toekomst weinig tot geen pupillen/junioren hebben.

Het vrijwilligerswerk wordt ook steeds meer gezien, nieuwe mensen melden zich aan en daar mogen we alleen maar dankbaar voor zijn. De mensen die het werk doen en die er zijn vormen onze club en dat wordt hopelijk voortgezet in de toekomst.’

 

Lindi: "de KNVB heeft vooral bij de leeftijdcatergorie JO9 het 6v6 geintroduceerd. Wat vind jij van deze wedstrijden? Hoe staat jouw club hierin?

Dat er geen competitieverband meer is, vind ik heel jammer. Tuurlijk is plezier belangrijk maar mijn elftal en vele andere willen graag weten hoeveel ze staan en of ze kampioen kunnen worden. Ook de spelbegeleider is niet altijd een succes, als er een trainer van de tegenstander staat dan moet je maar afvragen of het wel sportief gaat.

Maar de veldafmetingen zijn wel weer een verbetering, ook het aantal spelers in het veld maakt het voetbal alleen maar leuker. Mijn vereniging heeft het goed aangepakt, wel twijfel ik of we wel door moeten gaan met de regel dat trainers ook spelbegeleider zijn. Vaak sta ik er alleen voor en dan houd ik me liever bezig met mijn eigen elftal dan beide.

 

We spelen veel met positiespel, kluitjesvoetbal heb ik er gelijk uitgehaald. Sommige vinden dit overdreven bij de JO9 pupillen maar ik zie er alleen maar voordeel van en het werkt zeer goed tijdens de wedstrijden. ‘

 

Hoe ga jij om met ouders?

Als scheidsrechter ben ik wel is teleurgesteld, ze kunnen soms te veel verwachten van hen kind en laten dit horen langs het veld door negatief commentaar te leveren. Hier maken ze de kinderen echt niet beter van en ik zie dan dat het kind er behoorlijk last van heeft. Plezier is toch het belangrijkste? Vaak krijg ik commentaar over hoe ik fluit, beslissingen zijn dan niet juist en ik zou partijdig fluiten omdat ik vanuit Sportclub Westervoort fluit.

In september heb ik zelfs een wedstrijd moeten staken bij onze JO11, dit kwam doordat de tegenstander het niet met mijn beslissingen eens was en was het grote probleem vooral omdat ik elke keer affloot bij een foute inworp.

Gelukkig zijn er ook vele positieve ouders en maak ik dit niet elke week mee.

 

Als trainer ben ik alleen maar blij dat ze er zijn. Tuurlijk zijn ze het soms niet met me eens en kan ik hier soms wel is over in zitten omdat ik alles graag goed wil doen, maar ik weet dat ze alleen maar willen helpen. Daarnaast waarderen ze mijn werk voor de club en kan ik ze inschakelen als ik een keer niet beschikbaar ben voor een training of wedstrijd.’

 

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:

Ik ben Lindi, 17 jaar oud en woonachtig in Duiven. Momenteel zit ik in mijn tweede leerjaar van de studie, pedagogisch medewerker niveau 3. Het omgaan met kinderen een echte passie voor mij.’ 

 

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer? Waarin wil jij jezelf verder ontwikkelen als trainer of andere functies bij de club?

‘Vorig jaar heb ik met alle kinderen van de JO9-3 een speciale band opgebouwd. Daarom had ik het er ook zeker moeite mee om iedereen los te laten aan het einde van het seizoen. Zo heb ik een speler opgevangen in het tweede deel van het seizoen, hij kwam van de Champions League en zou alleen maar meetrainen. Na twee weken mocht hij dan toch een wedstrijd meespelen en sinds die tijd was hij onmisbaar voor het elftal. Nu speelt hij in de JO9-1 en elke keer als ik hem zie weet ik dat die met plezier daar voetbalt en dat maakt me wel trots. Ook heb ik met een andere speler een bijzondere band opgebouwd, zo ben ik wel is met hem naar Vitesse geweest en kan ik altijd langskomen als ik zin heb.

 

Hoogtepunten met het team zijn, ons pupillenweekend wat jaarlijks wordt gehouden bij de club maar ook alle wedstrijden die we hebben gespeeld. Het trainersvak bij de JO9 is bijzonder leuk om te doen.

 

Verder ontwikkelen wil ik zeker, het scheidsrechtersvak staat bij mij op een. Vanaf dat ik ben begonnen met fluiten, droom ik ervan om voor de KNVB te fluiten. De KNVB komt gelukkig wel dichterbij, zo zal ik binnenkort meedoen aan de cursus Scheidsrechters Veld III en hoop ik zo verder mijn droom waar te maken maar vooral meer te leren.

 

Wat doe je nu aan scholing, bijscholing? Wat wil je gaan doen om een nog betere trainer te worden?

‘Op 9 juni 2017 heb ik als enige vrouwelijke deelnemer mijn eerste trainersdiploma behaald. Hiervoor moest ik elke cursusavond een uur reizen om acht cursusavonden te volgen bij de Trekvogels in Nijmegen. Als ik 18 jaar ben hoop ik de Juniortrainer-cursus te gaan doen of de trainerscursus TC3.

Als scheidsrechter heb ik twee diploma’s op zak en er zullen zeker meer volgen.’

 

Heb je al hoogtepunten in je carriere meegemaakt?

‘Ja ik heb mooie hoogtepunten meegemaakt. Het was dan wel bij de verkeerde kleuren aangezien Vitesse voor mij toch wel de beste is van Gelderland maar ik heb gefloten op het E-pupillen toptoernooi van NEC Nijmegen. Ook is de overstap van DVV naar Sportclub Westervoort voor mij een hoogtepunt geweest.’

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

‘Stoppen met zelf voetballen omdat mijn voetbalkwaliteiten niet altijd gezien werden.’

 

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Ik waardeer al het vrijwilligerswerk. Wel ben ik minder goed in het vlaggen van een wedstrijd.’


Meest bijgebleven trainers, kader, vrijwilligers (en waarom):

Marco Bloem, heeft mij geholpen met de stappen die ik heb gezet als scheidsrechter. Theo Janssen en Chiraag Lodia; ze hebben echte passie voor het trainersvak en zijn onmisbaar bij de meiden door hen enthousiasme.

Toch zijn er twee vrijwilligers die ik het meest dankbaar ben; Marc de Lange, heeft mij verwelkomt bij de club op een zeer prettige manier, ik kan altijd bij hem terecht en zijn vele vrijwilligerswerk voor de club waardeer ik enorm.

De meest leuke en zorgzame trainster die ik heb gehad is Bianca Gal, haar inzet voor onze meiden en dames is groot en ik zou haar niet willen missen bij onze vereniging.’


Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Onze Dames 1 in het bijzonder, een team waar plezier en prestatie centraal staan maar vooral omdat ze altijd samen doorgaan. Ook onze MO15, speelt al wat jaren samen en zijn gegroeid als echte leeuwinnen. Dit werd vorig jaar beloond met een kampioenschap en een kwartfinale van de bekercompetitie.’

MENING
sc Westervoort
Naar welk niveau wil jij met je team en waarom?:
‘Als iedereen zich ontwikkelt en groeit dit seizoen dan hoef ik niet echt een niveau te benoemen, wel verwacht ik wat van de tweedejaars. Ik hoop dat ik ze echt wat mee heb gegeven vorig jaar.

Verder is plezier en een veilige omgeving voor de spelers zeer belangrijk.’


Wat is uiteindelijk je droom?:
‘Gelukkig zijn, voor de klas staan en als scheidsrechter de KNVB in.

Wat ik ga doen met mijn trainersvak? Misschien onze Dames 1 over een jaar of 5.’

TOT SLOT
Wat is je levensmotto:
‘ Wees de persoon die je wilt zijn. Blijf lachen en ga altijd door want elke droom is haalbaar als je er met alle kracht voor gaat.’