Vrijwilliger in het nieuws

Van blessure naar mijn grootste hobby: fluiten.....

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was Bas IJsselstijn. Nu zijn we in gesprek met Bart de Bruin, in het kader van "De Week van de Scheidsrechter", scheidsrechter van de KNVB
 
Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om scheidsrechter te worden? Hoe zie je de toekomst van  de scheidsrechtersgilde?
"Ik heb eerst altijd gevoetbald totdat ik éénmalig mijn kruisband afscheurde. Bij de vereniging waar ik toen lid was hadden ze een groot tekort aan scheidsrechters voor de jeugd en zo ben ik begonnen. Eerst een paar wedstrijden in het diepe gegooid. En daarna de toenmalige BOS cursus gevolgd. Hier heb ik een aantal jaren junioren en senioren gefloten. En daarna ben ik voor de KNVB gaan fluiten. In eerste instantie combineerde ik mijn fluiten met het voetballen in het eerste van Odiliapeel. Zaterdag wedstrijd KNVB fluiten zondag ochtend wedstrijd KNVB fluiten en zondag middag zelf voetballen. Tot ik voor de 2de keer mijn kruisband afscheurde en toen ben ik me alleen nog maar gaan richten op het fluiten."
 
Bart: "de KNVB is aan het innoveren, merk je daar ook al van bij beslissingen in het amateurvoetbal?
"Ja ik merk daar heel veel van. Nu hebben ze laatst bijvoorbeeld het digitaal mobiel wedstrijdformulier geïntroduceerd. Dit is voor de jonge scheidsrechter ideaal al kan ik me voorstellen dat de oudere garde hier meer moeite mee heeft. Het enige mindere deel van het mobiel formulier is dat het voetballen weer net wat onpersoonlijke is geworden omdat officials, coaches en scheidsrechters elkaar in feite niet meer hoeven te zien voor de wedstrijd. Een als maar terugkomend probleem is dat de spelers vaak een te slechte spelregelkennis hebben waardoor niet alle beoordelingen geaccepteerd worden. Plus daarbij de jaarlijkse spelregelwijzigingen dat is voor de scheidsrechter al aanpoten om ze bij te houden laat staan spelers" 
 
Hoe ga jij om met ouders?
"Ik sluit mij eigenlijk zo goed als af voor publiek. Vaak Is dit toch een eindeloze discussie. Wat ik echter wel doe bij jeugd en of senioren wedstrijden  en ik hoor het publiek te keren gaan tegen een speler(tje) dan loop ik wel eens langs hem en coach hem dat hij lekker zijn eigen ding moet doen en hij goed bezig Is. Laat ze maar praten jonge. Als het mij echt te ver zou gaan zou ik de aanvoerders aanspreken op het gedrag langs de lijn. Jeugdwedstrijden de coaches en het hun op laten lossen zo niet: staken in uiterste gevallen." 
 
Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als scheids?
"Mijn hoogtepunten die ik als scheids heb meegemaakt zijn eigenlijk heel simpel iedere keer dat je de wedstrijd verlaat en 22 handen krijgt. Plus als je bekende jongens tegen komt op een feestje ofzo ze vaak positief reageren op mij en dan ook in gesprek willen omdat het hun zo lastig lijkt en ik daar zo sterk sta volgens hen. Ja die complimenten zijn wel hoogtepunten."
 
Wat doe jij aan om conditioneel op peil te blijven, ben je lid van de COVS of een scheidsrechtersvereniging?
"Ik zit bij de COVS Oss Uden maar helaas is de opkomst voor de trainingen te laag dus dan ga ik regelmatig naar Horst toe voor mijn scheidsrechters training."  
 
Heb je al hoogtepunten in je carriere meegemaakt?
"Hoogtepunten in mijn carrière zijn toch de nacompetitie wedstrijden. Finales op zich zijn dit. Hier mocht ik mee naar een 2de klasse wedstrijd als as scheidsrechter. Met een leuk trio."
 
Wat zijn daarentegen je dieptepunten:
"Dieptepunten zijn toch wedstrijden waar je achteraf van denkt dat je te snel een kaart hebt gegeven. Dit resulteert vaak in een wedstrijd met veel kaarten en daardoor ook opbouwende ergenissen."
 
Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?
"Zover ik het nu zie zou ik geen andere functie gaan bekleden. Echter ga ik wel proberen een as scheidsrechter cursus te doen voor in de nacompetitie en of eventueel ooit een overstap te maken naar ass."
 
Meest bijgebleven scheidsrechters  (en waarom): 
"Howert Webb. Voor zijn wedstrijd van de finale Nederland Spanje. Zijn dieptepunt in zijn carrière waar hij langere tijd de gevolgen van heeft geproeft hoe de wk finale Han 2010 uitliep op een nachtmerrie zo zegt hij zelf." 
 
Meest bijgebleven voetballers (en waarom):
"Hahaha ik ben geen betaald voetbal kijker. En als ik een wedstrijd bekijk kijk ik haast alleen maar naar de man in het midden en naar zijn beslissingen. Vaak wordt dan ook nog door bekenden mijn mening gevraagd over beslissingen." 
 
MENING
 
Naar welk niveau wil jij met het fluiten en waarom?:
"Mijn hoofd doel was uiteindelijk een of twee wedstrijden in de Jupiler league echter verwacht ik dat dit veruit te hoog Is gegrepen. Mijn doel Is nu toch wel proberen tot de 2e, 1e klasse te komen." 
 
Welk nivo wil jij halen met het fluiten? Wat is je droom?
"Mijn droom is toch wel Internationale toernooien mee te fluiten. Maar dat zit er waarschijnlijk niet in."
 
TOT SLOT
 
Wat is je levensmotto:
"Je kunt beter spijt hebben dat je iets gedaan hebt.
Als spijt hebben van iets wat je altijd hebt moeten doen."