In gesprek met jeugdbestuur

Lichaamstaal: “van ‘kluge’ Hans tot Leonardo da Vinci.”

Lichaamstaal is de taal die we “spreken” met ons lichaam.
Lichaamstaal moet direct aan een persoon gezien of gehoord en soms zelfs gevoeld worden; het lichaam moet waarneembaar zijn. Dit artikel is geschreven aan de hand van het boek “lichaamstaal:
praktijkboek voor de leraar” van de auteur Victor van Geel en gepubliceerd in 2000 (vierde druk). 

 

Als trainer wordt u geacht verstand te hebben van voetbal en behoort u te weten hoe u kinderen kunt helpen om beter te leren voetballen. Minstens zo belangrijk is het op de juiste manier overbrengen van de boodschap en dat kan nog knap lastig zijn. Staren kinderen vaak naar een overvliegende Boeing terwijl u een oefening staat uit te leggen? Heeft u wel eens gemerkt dat kinderen schrikken van een opmerking terwijl die helemaal niet kwaad bedoelt is? Of luisteren kinderen slecht naar u terwijl u ze juist erg streng toespreekt? De kans is groot dat dit te maken heeft met uw lichaamstaal die, vaak onbewust, een tegenstrijdige boodschap uitstraalt.
 
“Non-verbale signalen maken een vijfmaal sterkere indruk dan verbale boodschappen”
 
Der kluge Hans
In het begin van de twintigste eeuw was er sprake van sensatie in Berlijn. Nieuwsberichten, artikelen en repor-
tages trokken zeer de aandacht. Er leek een sprong in de evolutie te zijn gesignaleerd want wat was het geval?
Er was een paard, Hans geheten, dat kon rekenen. Het was geen goocheltruc, bedrog of een geraffineerde grap
en ook op andere plaatsen dan zijn eigen stal of wei kon Hans rekenen. Het maakte ook niets uit of wildvreemden of zijn eigen baas de som opgaf. Men stond alom versteld want het paard rekende niet kinderachtig en altijd secuur:
optellen, worteltrekken, delen, kwadrateren - geen enkel probleem. Als je een som hardop opgaf dan klopte Hans de uitkomst met zijn poot op de grond. Hoogleraren van de Universiteit van Berlijn onderzochten het dier en stonden voor een raadsel. Het was uiteindelijk een student die het geheim ontrafelde. Hij gaf Hans een som op, maar hadvooraf de ogen van het paard afgedekt. En wat bleek?
Hans was niet meer in staat het goede antwoord te geven. 
De verklaring was dat hij geleerd had op te houden met kloppen als hij aan de omstanders, die de uitkomst ken
-den, zag dat ze vol spanning verwachtten dat hij op zou houden. Dat zag Hans en daar anticipeerde hij op. “Der kluge Hans” was een genie in het lezen van lichaamstaal.
 
Voetbal is emotie
Onderzoekers schatten dat ongeveer 70% van onze communicatie non-verbaal plaatsvindt.
Gevoelens en emoties (en “voetbal is emotie”) worden zelfs voor 93% via lichaamstaal gecommuniceerd.
Non-verbale signalen maken een vijfmaal sterkere indruk dan verbale boodschappen. Het is dan ook van groot belang dat de verbale boodschap, de intentie, gepaard gaat met overeenkomstige lichaamstaal. Wanneer een trainer roept om stilte tijdens zijn uitleg en de kinderen horen en zien niet dat het de trainer ernst is zal het effect van de boodschap nihil zijn. Als u een kind complimenteert met een mooie passeeractie maar een norse gezichtsuitdrukking tentoonspreidt weet het kind niet meer of hij
uw boodschap nou positief of negatief moet opvatten.
Onderschat de sociale vaardigheden van kinderen alstublieft niet want denk eraan: als een paard al zo goed lichaamstaal kan lezen, hoe goed zijn kinderen dan wel niet in staat om op deze manier informatie te vergaren?
 
Twee typen lichaamssignalen
We kunnen twee typen lichaamssignalen onderscheiden:
1) de aangeleerde en dus veranderbare signalen die onder onze controle (kunnen) staan, 2) de signalen die we niet kunnen beïnvloeden. 
Denk bij de tweede variant aan blozen als u verlegen bent, zweten wanneer u erg onder druk staat, knikkende knieën bij grote angst, een bibberende stem bij het spreken in het openbaar en flauwvallen bij het aanschouwen van je idool. Dit zijn autonome responsen van het zenuwstelsel die we helaas niet onder controle hebben. Bij lichaamssignalen die we wel kunnen beïnvloeden kunt u denken aan het fronsen van het voorhoofd, over de kin strijken, glimlachen, knipogen en het maken van gebaren. Professionele pokerspelers, met hun “pokerface”, zijn
meester in het eerste type lichaamssignaal maar door tegenspraak tussen de twee signalen kan bedrog worden waargenomen. Denk bijvoorbeeld aan een bewuste glimlach om een ontspannen indruk te wekken die 
gepaard gaat met het onbewust op elkaar klemmen van de kaken en het samenknijpen van de ogen waarmee getoond wordt dat er wel degelijk spanning schuilgaat achter de façade van de glimlach.

 

“Als een paard al zo goed lichaamstaal kan lezen, hoe goed zijn kinderen dan wel niet in staat om op deze manier informatie te vergaren?”
 
Charisma
De gegeven voorbeelden zijn vrij extreem en dienen vooral ter illustratie van de rol die lichaamstaal speelt
bij de communicatie. In veel situaties is die invloed veel minder duidelijk waarneembaar. Toch is het van belang
dat u er zich bewust van bent of uw lichaamstaal correspondeert met de verbale boodschap. Straalt u van oor
tot oor terwijl u de spits over zijn bol aait na een prachtig doelpunt? Kijkt u een speler strak aan bij een correctie na vervelend gedrag? Heeft u een gesloten houding, met de armen over elkaar, tijdens een interactie met een speler of nodigt u, middels een open houding en aanmoedigende gebaren, het kind uit om op gelijkwaardige basis het gesprek te voeren? Het zou goed zijn om een video-opname te laten maken terwijl u een training geeft of een wedstrijd begeleidt zodat u de uitwerking van uw eigen gedrag op
de kinderen met eigen ogen kunt aanschouwen. Ook kunt u aan ervaren trainers, ouders van kinderen of kinderen zelf vragen wat hen opvalt aan uw houding tijdens trainingen en/of wedstrijden. De vaardigheid om lichaamstaal goed te gebruiken is van groot belang in verband met uw uitstraling, charisma en geloofwaardigheid.
 
De ogen zijn de spiegel van de ziel
Tot slot is kennis van lichaamstaal ook handig om kinderen beter te begrijpen. Niet alle kinderen zijn even extravert en soms is het moeilijk om te zien of kinderen het wel of
niet naar hun zin hebben.
Aan de houding van kinderen kun je veel afleiden maar het meeste kun je zien aan de ogen van kinderen want
zoals Leonardo da Vinci in de vijftiende eeuw al zei:
“de ogen zijn de spiegel van de ziel”.
 
 

Pilot: betrek de fanatieke ouder als assistent coach naast de coach?

De fanatiekste ouders zijn vaak de lastigste voor een coach. Maar onthoud dat hun intentie positief is en dat hun fanatisme voortkomt uit een enorme betrokkenheid bij hun kind. In plaats van deze ouders te verbannen naar een hoog gelegen plek op de tribune, kun je ze juist beter betrekken bij het spel, door ze een functie te geven. Je kunt ze bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd observatie-lijsten laten invullen. Het aantal balcontacten, de plaatsing van services, corners of andere percentages laten bijhouden. Deze ouders krijgen nu een functie als ‘assistent-coach’, wat hen dwingt zich te richten op de taak van het waarnemen. Ze hebben op deze manier minder de neiging de verkeerde dingen te roepen en als bonus kun je jouw inzicht in het spel vergroten door de zo verkregen statistieken.

Passage uit Sportplezier

Programma en uitslagen voorbereiding selectie KDO 2017-2018

Na een zomerstop van twee maanden, is de voetbalselectie van KDO op maandag 7 augustus jl. begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Raymond de Jong zal, net als de afgelopen zes seizoenen, de hoofdtrainer zijn van de Kwakelse selectie. Paul ten Brink neemt, voor het vierde seizoen op rij, het tweede elftal onder zijn hoede. 

Het eerste elftal van KDO is als kersverse kampioen in de derde klasse ingedeeld in de 2e klasse C. Het tweede team van KDO speelt ook dit seizoen in de reserve tweede klasse. Zondag 13 augustus speelt het eerste haar eerste oefenwedstrijd, zoals u hieronder in het wedstrijdschema kunt zien.

Oefenprogramma:
Zondag 13 augustus om 14:00 uur: KDO 1 – CTO’70 1 1-1, doelpunt KDO: Mitchel Smits.
Zondag 20 augustus om 14:00 uur: KDO 1 – Hoofddorp 1 (zondag 1e klasser) 0-5
Woensdag 23 augustus om 19:30 uur: RKDES 1 – KDO 1 bij FC Aalsmeer 2-1, doelpunt: Joeri Stange.
Donderdag 24 augustus om 20:00 uur: KDO 2 - Nic. Boys 2 2-1
Zaterdag 26 augustus om 19:00 uur: FC Aalsmeer (zat) 1 – KDO 1 bij FC Aalsmeer
Zondag 27 augustus om 11:30 uur: KDO 2 – ZSGO/WMS 2

Bekerprogramma:
Zaterdag 2 september om 17:00 uur: TAVV 1 – KDO 1
Zondag 3 september om 11:30 uur: VSV 2 – KDO 2
Zaterdag 9 september om 17:00 uur: KDO 1 - Amstelveen 1
Zondag 10 september om 11:30 uur: KDO 2 – Bloemendaal 2
Zondag 17 september om 11:30 uur: KDO 2 – HSV (uit Heiloo) 2
Zondag 17 september om 14:00 uur: KDO 1 – Legmeervogels 1

Programma competitie:
Zondag 24 september 11:30 uur: FC Aalsmeer 2 - KDO 2 
Zondag 24 september 14:00 uur: KDO 1 – TAC’90 (uit Den Haag) 1
Bron KDO

Programma voorbereiding selectie KDO 2017-2018

Op maandag 7 augustus a.s. zal de voetbalselectie starten met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Raymond de Jong zal, net als de afgelopen zes seizoenen, de hoofdtrainer zijn van de Kwakelse selectie. Paul ten Brink neemt, voor het vierde seizoen op rij, het tweede elftal onder zijn hoede. 

Het eerste elftal van KDO is als kersverse kampioen in de derde klasse ingedeeld in de 2e klasse C. Het tweede team van KDO speelt ook dit seizoen in de reserve tweede klasse. Zondag 13 augustus speelt het eerste haar eerste oefenwedstrijd, zoals u hieronder in het wedstrijdschema kunt zien.
Lees verder het programma bij sv KDO

Foto: Stichting De Kwakel Toen & Nu / Dirk Plasmeijer)