Interviews

Waarom is voeding belangrijk voor sportende kinderen?

De eerste trainingen komen eraan en dat impliceert dat het eetpatroon van kinderen enorm belangrijk is.....ook voor onze regio verenigingen.

 

Net als bij volwassenen hebben kinderen en tieners goede voeding nodig om gezond te blijven en optimaal te presteren. In tegenstelling tot volwassenen gebruiken zij hun voeding niet alleen voor hun dagelijkse activiteiten maar ook om te groeien en zich lichamelijk te ontwikkelen. Voor kinderen en tieners die regelmatig sporten is het daarom belangrijk om extra aandacht aan hun voeding te schenken. De focus moet hierbij liggen op een gezond en gevarieerd voedingspatroon en niet op sportrepen, sportdranken en supplementen.

Energiebehoefte van de jonge sporter
 

De extra energie die een volwassene nodig heeft bovenop de energiebehoefte voor dagelijkse activiteiten is afhankelijk van de duur en intensiteit van de inspanning. Een duursporter heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan een sprinter. Er is echter geen specifieke data voor kinderen die regelmatig trainen. Bij kinderen die wandelen of hardlopen is aangetoond dat zij relatief meer energie gebruiken dan volwassenen. Wanneer men de energiebehoefte voor een bepaalde sport wilt bepalen kan men dus geen tabbellen voor volwassenen gebruiken en deze aanpassen voor het gewicht van kinderen of tieners.

 

In tegenstelling tot volwassenen gebruiken kinderen bij langere inspanningen meer vetten dan koolhydraten. Ook bij korte intensieve inspanningen maken kinderen vooral gebruik van het aerobe energiesysteem en halen ze hun energie voornamelijk uit vetten. Daarentegen doen volwassenen bij intensieve inspanningen vooral een beroep op het anaerobe energiesysteem waarbij koolhydraten de belangrijkste brandstof is en er verzuring (lactaat productie) ontstaat.

 

Het is niet duidelijk of deze voorkeur naar vetten tijdens inspanning ook gevolgen heeft voor de voedinginname van kinderen. Er is echter geen reden om aan te nemen dat kinderen of tieners meer dan 30% van hun energiebehoefte uit vetten moeten halen. De richtlijnen van het voedingscentrum geven aan dat jongens van 9-13 jaar 2500 Kcal per dag nodig hebben en meisjes 2300 Kcal, jongens van 14-18 jaar 3300 Kcal en meiden van 14-18 jaar 2500 Kcal per dag. Deze referentiewaarden gelden alleen voor de actievere jongens en meiden.

Zie ook de bron Optimaal Sporten 

Pestgedrag en hoe nu verder?

"Laat nou maar", zegt Ties tegen zijn moeder. Hij zakt nog liever door de grond dan dat zijn moeder naar de voetbalclub zou stappen. Dat zou het alleen maar erger maken. Je verlinkt elkaar niet in de B3. Doe je dat wel, dan kun je erop rekenen dat ze je nog een keer te grazen nemen. Net zoals de vorige keer toen de bal keihard in zijn buik werd geschoten.

Ze hadden Ties al een keer weggepest. Maar hij is net, na vier jaar, weer terug in hetzelfde team. En nu, na de verloren wedstrijd van afgelopen weekend, ineens die genadeslag op Twitter: "Rot toch op, je kan niks, door jou hebben we verloren." De harde ballen komen nu ook vanachter de computer.

Cyberpesten

De sportbonden gaan het pesten op sportverenigingen aanpakken. Volgens hen is het voorbeeld van Ties een van de velen. Steeds vaker krijgen sportverenigingen te maken met pesten via sociale media als WhatsApp en Twitter. Zeker voor jeugdleden is het niet altijd duidelijk hoe ver ze kunnen gaan. Daarom beginnen verenigingen samen met het kenniscentrum Mijn Kind Online de campagneSportief met Sociale Media.

Volgens Remco Pijpers van Mijn Kind Online is het probleem groot. "Scheidsrechters worden door spelers uitgescholden op Twitter en teamgenoten pesten elkaar via een gezamenlijke WhatsApp-groep."

"Op basis van CBS-cijfers wordt geschat dat gemiddeld 1 op de 10 jongeren digitaal wordt gepest", zegt Pijpers. Dan gaat het om scheldpartijen, negeren, bedreigen, chantage of het verspreiden van intieme foto's of filmpjes.

Emoties

Pijpers meent dat ouders vaak niet weten wat er speelt en dat medewerkers van de sportverenigingen niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. "De aanpak van pesten op scholen is verplicht, maar bij sportverenigingen waar de emoties hoog oplopen, niet", aldus Pijpers.

Initiatiefnemers van de campagne, de Koninklijke Nederlandse Hockeybond en Mijn Kind Online, komen in augustus met voorlichtingsmateriaal voor sportverenigingen.

Schorsing

Guido Davio van de Hockeybond zegt dat het goed is dat er nu een handvat voor verenigingen komt. "Dan weet je wanneer je als bestuur moet zeggen: dit gaat over alle grenzen heen, hier moet je een tuchtzaak van maken en overgaan tot schorsing."

Dat zou volgens Davio alleen mogen in het uiterste geval. "Het gaat meer om het gesprek dat je met z'n allen voert. Dat je kinderen bewust maakt van de impact. Je ziet dat cyberpesten vaak vluchtig gebeurt, in een opwelling, terwijl kinderen niet beseffen wat de consequenties zijn."

Uit een artikel bij de NOS

OUDERS IN KLEEDKAMERS, WAT VINDT JIJ?

Na het sporten sta je kletsend in de kleedkamer. Je trekt je kleren uit. Dan loopt een vader of moeder de kleedkamer in. Die gaat erbij zitten terwijl jij daar in je blootje staat. Voel je je ongemakkelijk? Een hoop kinderen wel. Daarom maken sportclubs regels voor ouders.

Bij kinderen vanaf tien jaar geen ouders meer in kleedkamers, bijvoorbeeld. Zwembad De Kwakel in Utrecht heeft nu zelfs vier kleedkamers voor ouders die samen met hun kinderen omkleden. Eentje voor mannen met zonen, eentje voor vrouwen met dochters, eentje voor mannen met dochters en eentje voor vrouwen met zonen. Zo kun je beter kiezen waar je je op je gemak voelt, denkt het zwembad. Overdreven of logisch?

Overdreven, vindt Jesper Rijpma van de politieke partij VVD in Utrecht. Kinderen moeten juist leren dat bloot heel normaal is, vindt hij. Regels zijn dus nergens voor nodig. Ouders in kleedkamers zijn juist handig omdat ze het zien als er gepest wordt, voegde een moeder toe. Maar sommige sportclubs zijn zelfs nog veel strenger dan zwembad De Kwakel. Als kinderen ouder dan zeven of acht jaar zijn, kunnen ze zichzelf prima aankleden. Laat die ouders vanaf dan dus maar lekker buiten de kleedkamer wachten.

Zelf vind ik regels over kleedkamers best normaal. Want niet iedereen houdt van blootbezoekers. Toen ik tien was, vond ik het ook stom als er moeders mee de kleedkamer in liepen. De moeders moesten maar samen in
de kantine wachten. Wat vind jij?

 

Vertaal dat naar je eigen kind en team!

 

Bron tekst komt uit Kidsweek

Bah wat vies.....douchen verplicht stellen?

We blijven het maar herhalen.........

Waarom is het verstandig om wel te douchen na het voetballen? Er zijn meerdere goede redenen:

1. Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.
2. Ook is het belangrijk om te weten dat juist het oude zweet zorgt voor mogelijke infecties en dat het bovendien stinkt. Zeker niet prettig met elkaar na afloop van een uitwedstrijd!
3. Het is beter voor je spieren als je na het voetballen doucht. Met een warme douche voorkom je dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afvalproducten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
4. Na het sporten is je lichaam warm geworden. Deze warmte moet je weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt, blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vochtafvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter, omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in de warmte regulatiemechanisme. Een slechte warmteregulatie is nadelig voor de prestatie. Kortom redenen genoeg om Uw kind wel te laten douchen na een wedstrijd of training.
5. Komen de kinderen in de puberleeftijd dan ontstaat er een andere situatie. Je wordt bewuster hoe je er uit ziet! Sommigen schamen zich daarvoor terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Steeds uitstellen zal het uiteindelijk moeilijker maken om samen te douchen. Van jongs af aan er aan wennen zorgt dat kinderen ook makkelijker door deze periode groeien. 


De tijden veranderen …… maar zo’n 10 jaar geleden was dit onderwerp niet aan de orde. Geen geneuzel van, ik heb mijn handdoek vergeten. Die werd altijd meegenomen, sportslippers werd aangemoedigd. O ja en een schone onderbroek zat ook in de tas! Je kwam niet in sporttenue!

Zie ook bij DWOW

Dat was het dan.....en nog bedankt voor je hulp in al die jaren...

Column:
Dat was het dan.....en nog bedankt voor je hulp in al die jaren. Maar ik kan je vertellen dat we niet meer verder gaan met je.......Waarom? Pfff, tja, moeilijk....andere weg inslaan of zo?
Jeetje denk je dan en we zien het bij zoveel verenigingen dat vrijwillig kader en ook kader die werken met een vrijwilligersvergoeding worden afgescheept met.....bedankt en de mazzle.....
 
Bestuur
De vereniging is één waarbij het bestuur het hoogste orgaan is die ook beleid uitschrijft op organisatorisch gebied, althans dat wordt beweerd, maar is het in feite niet een club mensen die bij god niet weten wat er gebeurt op de werkvloer, laat staan dat ze daar interesse in tonen. Het 1e speelt 2e klasse en laten we dat koesteren en alle jeugd hangt wel een beetje als een molensteen om onze nek.....
 
Kader
Steeds vaker maak je dat mee dat bestuurders op de stoel van de technische mensen gaan zitten terwijl men niet verder zijn gekomen dan een zwemdiploma of iets dat daar voor doorgaat, maar wel beslissingen nemen ten nadele van de eigen vereniging. En daar staan ze niet bij stil....weten niet wat al de jeugdtrainers en het vrijwillig kader op het veld uitspoken. Laat staan of ze überhaupt interesse hebben en komen kijken.
Het is jammer, maar ook slecht voor diegene die zich jaren hebben ingezet en worden afgescheept met een gevulde koek en hun stinkende best hebben gedaan en dan aan het eind van de rit te horen krijgen we gaan niet met je verder....Hoe schandalig ze dan met mensen omgaan....
 
Wegsturen
Het grappige is, het wegsturen is niet zo moeilijk, maar nieuwe krijgen wel, maar laten we hopen dat ze dan geen nieuwe krijgen en dat verenigingen maar eens inzien wat ze hebben weggedaan. Nu komt het aan op het werven van nieuw kader, maar jeetje het gaat wel erg moeilijk en moeizaam.
Helaas zit tegenwoordig deze maatschappij zo in elkaar, maar ik hoop dat bestuurders eens wijzer worden en nadenken voordat ze mensen wegsturen voordat er ook maar enigszins een gesprek is geweest.
 
En beste bestuurder, kijk eens naar jezelf en durf te reflecteren op je eigen handelen? Dat is al moeilijk genoeg en een kunst op zich.
 
Veel plezier op deze mooie zondag.
 
De UITDAGING 
Dat is ook de reden dat we zelf een voetbalorganisatie hebben opgezet waarbij kinderen leidend zijn..............trainers en kader héél belangrijk zijn en worden geholpen met de vraag wil je mij helpen het zelf te doen?
 
 
 
Marcel Wagenhuis
 
pasfoto
 

Is de aanval de beste verdediging?

We hebben dit seizoen toch wel weer een klassieke tweestrijd meegemaakt met Ajax en Feijenoord en in mindere mate PSV. Eindelijk is het weer zover gekomen. Beiden met mooi en fris aanvallend voetbal hebben het aantallen bezoekers van wedstrijden maar ook de uitwedstrijden doen stijgen.

Als je kijkt naar spelers die beide clubs hebben kunnen inkopen is dit een gouden greep geweest. Natuurlijk er is altijd wel wat aan te merken , maar toch, voor onze Nederlandse begrippen hebben de meeste spelers het vrij goed gedaan en talenten hebben hun marktwaarde verhoogd. Hoe komt dat nou zou je zeggen.

Hebben we soms innovatieve trainers aan het werk gezien die met het beschikbare materiaal binnen hun visie het maximale rendement hebben gehaald?

Hebben ze talenten door laten stromen? Of heeft het puur met een mix van factoren te maken?

 

Kalmte

Natuurlijk de spelers renderen op het moment dat het rustig is, zowel binnen de bestuurlijke lagen, maar ook bij het technisch management. En dat klopte bij beide verenigingen. En het zijn nog verenigingen met een structuur van opleiden vanaf de jongere jeugd tot met de A junioren.

Maar kijk eens naar de trainers, Peter Bosz en Giovanni van Bronckhorst, 2 innovatieve trainers die het na hun periode bij AJAX en Feijenoord zeker bij goede clubs gaan terecht komen.

 

Aanvallen

Beiden hadden en hebben een aanvallende visie waarbij de bal snel rond ging en continu de vrije man kon worden aangespeeld. Veel bewegende spelers, die juist renderen op postities waar ze het beste tot hun recht kwamen. Heerlijk om naar te kijken. Maar waar wij als Nederlanders het aanvallende voetbal hoog hebben zitten en het verdedigen een broertje dood aan hebben kwam binnen het aanvallende voetbal het verdedigen tot uiting. Niet altijd, maar in de meeste gevallen wel. Op het moment van balverlies of bij de opbouw van de tegenstander zag je direct dat spelers, maar dan ook alle spelers, druk gingen zetten, daar waar de bal was en vaak was dat op helft van de tegenpartij. Zelfs internationaal heeft dat veel lof geoogst voor de gedurfde manier van spelen bij AJAX.

 

Goh wat geeft dit de burger weer moed en zin om naar te kijken. Als we weer zo gaan opleiden binnen ons voetbal, binnen ons amateurvoetbal weet ik zeker dat er weer leuke tijden aan gaan komen.

Daarom feliciteer ik mede namens Voetbal Totaal Peter Bosz en Giovanni van Bronckhorst met hun opvatting en visie over voetbal.

 

Nu wij nog als jeugdtrainers om dit bij de kinderen te realiseren, waardoor ze nog meer plezier gaan ervaren binnen het spelletje wat voetbal heet.

 

Heeft de jarenlange techniektraining ons nu echt verder gebracht?

Column: Marcel Wagenhuis Uithoorn

 

Vol goede moed naar het voetbal waar diverse wedstrijden werden gespeeld, beker en inhaal bij vooral de onderbouw tot en met O12-1. Daar kom ik mijn mentor Hans tegen en hebben we het allebei over het zelfde probleem. Spelen in zo een kleine ruimte dat je amper nog een graspriet kon waarnemen. En maar pingelen, pingelen en vlak voor de goal nog effe een bal afgeven, tja als je niet verder kunt kan je altijd nog een ander in de problemen brengen, is toch ook leuk? Allebei begonnen we over hetzelfde en heb ik dat eens eerder aan de kaak gesteld. Er wordt gepingeld om het pingelen, techniekjes die je niet op bepaalde hoogtes moet laten afspelen, maar aandacht aan functionele techniek zou veel interessanter zijn. Techniektraining wordt bij velen als doel gezien. Wij zien het anders....Een middel om te komen tot....wij gaan er vanuit dat kinderen keuzes kunnen maken in HUN spel. Bevragen wij kinderen bij hun of haar keuze of leggen we dat op?

 

Maar wat ons direct bij veel teams opviel? Totaal geen organisatie. Geloof me, zonder een goede organisatie bij balbezit en balverlies is funest voor het voetbal. Met een goede organisatie ga je als team beter voetballen. Het individu komt ook meer aan voetballen toe. Organisatie:

De organisatie in het veld is er niet, hoe kom je dan vooruit of achteruit? De keeper heeft een bal en geeft een hijs naar voren en maar rennen met z'n allen.

 

Totaal geen bedoeling en iedereen maar coachen op datgene wat al gebeurd is. Nee kijk naar het moment dat het wel nodig is, stel je hebt de bal niet, hoe sta je dan? En waar sta je dan? Hoe help je elkaar? En Hans vertelde mij, die techniektrainingen helpen het voetbal naar de knoppen en zo denk ik er ook over, maar we schieten door met al die techniektrainingen. Mensen kijk eens naar de organisatie, daar moeten we naar toe zodat kinderen wedstrijden kunnen winnen.

 

Dat willen kinderen toch graag? Daar kan jij ze mee helpen, vooral hoe staat je organisatie! We denken dat 90% van de verenigingen het woord bezigheidstherapie hoog in het vaandel hebben staan. Als ze maar leut hebben, toch? 

 

Individueel of teamorganisatie?


De laatste weken heb ik tijdens het mooie weer een aantal wedstrijden gezien bij diverse teams zoals bij O17 en lager waarbij zeker de teamorganisatie steeds belangrijker wordt. Natuurlijk, het individu is zeker van belang echter zonder goede organisatie zowel met als zonder bal geeft mij toch de doorslag of je daarmee een wedstrijd wint of verliest. Helaas zie ik nog steeds wedstrijden bij teams O9 dat hele goede voetballertjes maar ook voetbalsters bewust in lagere teams worden gehouden om maar met het team te winnen, terwijl zijn of haar maatjes in 40 of 50 minuten alles geraakt hebben behalve de bal. Zeer jammer omdat iedereen aan voetballen moet toekomen.
Tijdens de laatste bijeenkomst Pilot TC3 jeugd ging het vooral om hoe sta je als je de bal niet hebt, als team, als linie en uiteindelijk als individu. Vooral werd er met elkaar tactisch gesproken over de wedstrijd tussen een B1 en A2.
Het individu kan het verschil maken, maar zonder goede teamorganisatie gaat dat ook niet lukken. Hoe goed je ook bent en het verschil zou kunnen maken.
Ik durf dan ook wel te stellen dat de wedstrijden die ik gezien heb, vooral in de onderbouw, individueel veel goede spelertjes oplevert maar als team niet staat. Als daarbij een gelijkwaaardige tegenstander tegenover staat wordt het een moeilijke zaak om tot scoren te komen.


Als je veel spelertjes ziet op de voetbalscholen, gaat het om de techniek,tenminste in de meeste gevallen. In feite denk ik weleens, waarom komen er geen voetbalscholen waarbij je als team extra kunt trainen waarbij teamorganisatie van belang is? Niet elke speler zal het hoogste halen. Meer als team, elkaar helpen, in elke line zal elk individu wellicht nog wel veel meer plezier geven. En renderen. Teamfuncties en teamtaken......
Wie staat erop met een mooi idee om met zijn voetbalschool de teamorganisatie(wat doen we als we de bal hebben en wat doen we als we de bal niet hebben) te willen trainen? Elke vrijwillige trainer heeft daar best moeite mee bij de club, daarom is het van belang dat bij elke trainer een praktijkbegeleider staat om de trainer te helpen. Gediplomeerde trainers en trainers in opleiding zullen dat uiteraard toepassen, maar kijk eens naar de vrijwillige trainer? Een mooie taak voor iedere club?

De Eredivisie wordt steeds meer een financiële dreumes

cake

"Soccer ball cake" (CC BY 2.0) by Spiegel

De conclusie is hard en onvermijdelijk: de Nederlandse Eredivisie telt financieel en daardoor sportief amper nog mee. In de topsport gelden heldere wetten. Clubs die de hoogste salarissen kunnen betalen, trekken de grootste talenten aan. De Messi’s en Ronaldo’s van de voetbalwereld lachen al jaren om de eredivisiesalarissen. En die trend wordt alleen maar heviger.

De Europese voetbalbond UEFA houdt een ranglijst bij, waarmee het niveau van nationale competities valt in te schatten. Nederland staat momenteel op een treurige dertiende plaats, gebaseerd op een gewogen score die begint in het seizoen 2012-2013 en doorloopt tot het huidige. Punten worden behaald op basis van de Europese prestaties. En die zijn niet best, lichtpuntjes als PSV (tweede ronde Champions League in 2016) daargelaten.

Dat Nederland ’s werelds grootste competities als de Spaanse La Liga, de Duitse Bundesliga, de Engelse Premier League en de Italiaanse Serie A voor moet laten is vanzelfsprekend. Dat was nooit anders. En de oliedollars stuwen de Russische en Oekraïense competities flink op, dat is ook onvermijdelijk. Maar hoe kan het dat clubs uit de Portugese, Belgische, Tsjechische en Zwitserse competities ook meer punten hebben vergaard? Al die landen zijn stuk voor stuk kleiner, maar de clubs gaan kennelijk slimmer met hun financiële potentie om.

Uefa
"Ver Manchester United vs. Bayern Múnich" (CC BY-SA 2.0) by MULADAR NEWS

Spaanse (16), Italiaanse (12), Engelse (12) en Duitse (7) clubs hebben samen al 47 keer de Champions League of de voorganger Europa Cup I gewonnen. Nederland doet het wat dat betreft met zes cups niet slecht, maar er lijkt na Ajax in 1995 nooit meer een opvolger te komen. Sla er de noteringen bij een bookmaker als Betway maar op na: ook zij geven jaar in jaar uit Nederlandse club geen schijn van kans.

We keren weer terug naar de theorie over salarissen. Uit onderzoek van The Graduate School of Social Sciences blijkt dat Manchester United de hoogste salarissen ter wereld betaalt aan voetballers. Heb je een contract bij de Red Devils, dan zit je voor de rest van je leven gebakken. Het gemiddelde jaarsalaris is 6,7 miljoen euro. Ook bij Barcelona (6,56), Manchester City (6,29), Real Madrid (5,86) en Chelsea (5,24) hebben de spelers geen zorgen.

In de top twintig staan elf Engelse clubs. Zij profiteren van de extreem opgekrikte tv-deal die vorig jaar is gesloten. Het gemiddelde jaarsalaris in de hele Premier League is 2,88 miljoen euro. Ook in Spanje (1,44), Italië (1,28) en Duitsland (1,21) kunnen ze daar alleen maar van dromen. In de Eredivisie verdient een speler gemiddeld 266.000 euro per jaar. En de belastingdruk ligt hier ook nog eens hoger.

Ook accountant KPMG heeft zich over de geldstromen in het voetbal gebogen. Het rapport European Champions Rapport 2017 schetst een schrikbarend beeld. Barcelona behaalt bijvoorbeeld een jaaromzet van 620,2 miljoen euro en Bayern Munchen weet 592 miljoen euro te genereren. Geen wonder dat die grootmachten achteloos met miljoenensalarissen en -transfergelden smijten. Niet alleen gevestigde sterren worden aan zulke megaclubs gebonden met beloningen die niet zijn te overtreffen. Ook tieners worden uit voorzorg alvast relatief kleine contractjes aangeboden. Falen ze, dan is er geen man overboord, want hun salaris zijn voor zulke clubs peanuts. Slagen ze half, dan kunnen ze met winst worden doorverkocht. En slagen ze helemaal, dan verdienen ze hun telkens opgevoerde contracten terug door prijzen bij elkaar te voetballen.

PSV was dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer in de groepsfase van de Champions League. De omzet van de Brabanders was 95,3 miljoen euro. Het zal voor PSV duivels lastig worden om die omzet significant te verhogen. De merknaam PSV is in de rest van de wereld simpelweg niet sterk genoeg. In Afrika zie je jongetjes shirts dragen van Arsenal en Man United, niet van Ajax of PSV. De nieuwe sponsoren en fans stromen naar die clubs toe. De groten worden groter, de kleinen zijn al lang afgehaakt.

VOETBALBROEKEN VOOR JOU, DE VOETBALLER

In het voetbal is zelfvertrouwen erg belangrijk. Het vertrouwen in je eigen kunnen. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Jij wilt op het veld alleen bezig zijn met het voetballen. Voldoende slaap voor de wedstrijd, de juiste voeding. Je houdt er rekening mee. De krachttraining in de gym en de extra uren op het veld, ze versterken je vaardigheden. Je balaanname, je inspeelpass, acties te over. De juiste voetbalkleding helpt jou hierbij. Een comfortabel voetbalshirt en voetbaljack is vaak snel gevonden. Een goede voetbalbroek daarentegen, is toch net iets lastiger. Het essentiële kledingstuk waarin jouw benen bewegen, dat moet soepel gaan, het moet lekker zitten en ook nog eens functioneel zijn. Als je broek te zwaar wordt tijdens de regen is dat funest voor jouw prestaties. Of juist te warm als de zon schijnt, dan wil je dat zo min mogelijk jouw spel laten beïnvloeden. Jij wilt een broek die jou “de voetballer” begrijpt. Grote sportmerken zoals Nike, Adidas, Under Armour en Puma zijn iedere dag bezig om dit te bewerkstelligen, zij kunnen niet achterblijven en gaan dus mee met de tijd. Deze merken maken gebruik van innovatieve technologieën en ontwerpen zo

uitstekende voetbalbroeken, compleet naar wens van de speler. Technologieën als Dri-fit van Nike, Climawarm en Climacool van Adidas, DryCell van Puma en Moisture Transport System van Under Armour illustreren de daadkracht in productie. Hierdoor kunnen voetballers telkens weer floreren in speciale broeken voor het voetbal.

 

Foto

 

Broeken met meer ademend vermogen, waar de regen van afglijdt zodat jij altijd droog blijft. Die je warm houden als het koud is buiten en je verkoelen als het heet is. Een slim fit, een driekwart of een wat ruimer model. Met rits of zonder rits. Ontwerpen met hippe kleuren. Broeken die superlicht zijn, gemaakt met elastische materialen. Allemaal ontwikkelt om jou vrij te laten bewegen op het veld. De toonaangevende merken werken samen met professionele voetballers, van grote voetbalclubs, om het product telkens te vernieuwen en samen naar een hoger niveau te tillen. Denk aan spelers van Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain, Barcelona en Juventus. Beschikbaar in meerdere modellen, edities en lijnen aan voetbalbroeken, waar het embleem en de kleuren van de club stijlvol van elkaar verschillen. Elke voetballer heeft een andere voorkeur, een andere lichaamsbouw en andere kwaliteiten. Vandaar dat er verschillende voetbalbroeken zijn ontwikkelt, voor elke voetballer is er een eigen voetbalbroek. Het doel is om jou te assisteren om het maximale uit jezelf te halen. In welke voetbalbroek domineer jij zo op het veld?

 

 

 

 

Oud-trainer Ton Ojers is weer het mannetje, maar nu in een rolstoel

De sfeer en de chemie zijn als vanouds als Ton Ojers en Mathijs Groenewoud aan een tafel gezeten weer over voetbal praten. Zo was het ook lang bij RTV NH. Het duo scoorde een aantal jaar geleden met sportprogramma 'NH Sport' ongekende kijkcijfers voor een regionale zender. 

Op de top keken 450.000 mensen naar de presentator met de raspende stem en de voormalig voetbaltrainer met de snor en het gouden matje in de nek. Groenewoud gaf de voorzetjes, stormram Ojers maakte ze genadeloos af. 

 

Lees verder in het Parool

Column: Ja voor de plannen van de KNVB, nee voor de 1e teams....

Als we kijken naar de lijst (De Telegraaf) die  de plannen van de KNVB tegen willen houden, kan ik mij daar nog redelijk in vinden bij de 1e teams. Maar nu de lagere teams....

Maar moeten we niet kijken waar het verschil in zit? Waarom protesteren geen andere clubs, sommigen zullen alleen moeite hebben met het aantal materialen wat ze nodig hebben. Daar kunnen we met elkaar in conclaaf gaan....

 

Talenten en geen.....

 

De grootste clubs hebben ook vaak de grootste talenten en totaal geen oog wat daaronder gebeurt. Praten voor eigen 1e teams parochie.

Als ik mijn schoonmoeder erop zou zetten zou ze het nog kunnen, maar de kunst is om de kinderen in de lagere teams het plezier te houden. Deze grote amateurteams leven wellicht ver van de werkelijkheid....

 

Persoonlijk gaan ze allemaal uit van hun eigen talenten, de hoogste teams, daar mag je niet aan komen, want dat leiden we toch goed op? Weet je dat het merendeel van de leden in lagere teams spelen? Die hebben we ook zien voetballen, kinderen, die amper aan voetballen toekomen en laat staan dat ze amper kans op scoren hebben.

De KNVB luistert niet naar de clubs, wordt er gezegd, maar laten we wel wezen, luisteren ze zelf naar hun lagere teams? Daar heb ik mijn twijfels bij.

 

 

Column: heeft de techniektraining ons voetbal naar de knoppen geholpen?

Column Marcel Wagenhuis 

Vanmorgen vol goede moed naar het voetbal waar diverse wedstrijden werden gespeeld, beker en inhaal bij vooral de onderbouw tot en met O12-1.

Daar kom ik mijn mentor Hans tegen en hebben we het allebei over het zelfde probleem. Spelen in zo een kleine ruimte dat je amper nog een graspriet kon waarnemen. En maar pingelen, pingelen en vlak voor de goal nog effe een bal afgeven, tja als je niet verder kunt kan je altijd nog een ander in de problemen brengen, is toch ook leuk?

Allebei begonnen we over hetzelfde en heb ik dat eens eerder aan de kaak gesteld. 

Er wordt gepingeld om het pingelen, techniekjes die je niet op bepaalde hoogtes moet laten afspelen, maar aandacht aan functionele techniek zou veel interessanter zijn.

 

Maar wat ons direct bij veel teams opviel? Totaal geen organisatie. Geloof me, zonder een goede organisatie bij balbezit en balverlies is funest voor het voetbal. Met een goede organisatie ga je als team beter voetballen. Het individu komt ook meer aan voetballen toe.

 

Organisatie

De organisatie in het veld is er niet, hoe kom je dan vooruit of achteruit? De keeper heeft een bal en geeft een hijs naar voren en maar rennen met z'n allen. Totaal geen bedoeling en iedereen maar coachen op datgene wat al gebeurd is. Nee kijk naar het moment dat het wel nodig is, stel je hebt de bal niet, hoe sta je dan? En waar sta je dan? Hoe help je elkaar? 

En Hans vertelde mij, die techniektrainingen helpen het voetbal naar de knoppen en zo denk ik er ook over, maar we schieten door in al die techniektrainingen. Mensen kijk eens naar de organisatie, daar moeten we naar toe zodat kinderen wedstrijden kunnen winnen. Dat willen kinderen toch graag? Daar kan jij ze mee helpen, vooral hoe staat je organisatie!

We denken dat 90% van de verenigingen het woord bezigheidstherapie hoog in het vaandel hebben staan. Als ze maar leut hebben, toch? 

 

Spanje

Vorige week zag Hans Real Madrid O14 tegen Oviedo O14 en dat werd slechts 9-1. Hoe dat kwam? Spelen in de organisatie zowel aan de bal als bij balverlies. En hoe ze daar op trainen? Positiespel en partijvormen. En hoe ze techniek aanleren, onder weerstand. Is daarom het jeugdvoetbal in Spanje veel verder? We denken ja.......nu wij nog......... 

 

Column Jan Dirk van der Zee: Verdacht kunstgras

Als mijn ouders hun Friese café nog hadden gehad, dan waren kunstgras, kanker en korreltjes het gesprek van de dag geweest.

 

Breed uitgesponnen door de stamgasten aan de bar. Jelle had er waarschijnlijk een samenzwering in gezien, Wietze een storm in een glas water en Jouke schrikbeelden van de meest vreselijke ziektes.

 

Zodra de gesprekken te heftig zouden worden, kon mijn vader met een grap de deksel op de discussie doen en de glazen bijschenken. Wietze een dubbele Jonge, Jouke een Colaatje tic en Jelle een Ginger Ale, die dronk niet. Ik moest aan ze denken toen ik vorige week gastheer was van een spoedbijeenkomst over de kunstgrasvelden met rubbergranulaat.

Aan tafel schoven afgevaardigden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, gemeenten, RIVM (het nationale onderzoekinstituut), de kunstgrasindustrie en de aannemerij.

De meeting was bedoeld om verder gevolg te geven aan de stappen die minister Schippers aankondigde in haar brief aan de Tweede Kamer.

 

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla heeft zij het RIVM verzocht om extra onderzoek te doen naar de concentraties van PAK’s en andere stoffen in het granulaat die mogelijk effect zouden hebben op de gezondheid van spelers. Dit betekent dat men in de komende weken op 50 tot 100 voetbalvelden monsters gaat nemen, het gesprek aanknoopt met de Schotse collega’s uit de Zembla-uitzending en meekijkt met het Belgische onderzoek naar PAK’s.

Voor het einde van dit jaar presenteert minister Schippers de resultaten en eventuele vervolgstappen.

Blijft de vraag: Wat doen we in de tussentijd? Een periode van tweeënhalve maand. Is het nog wel verantwoord om voetballers op deze velden te laten spelen? Hoe gaan we om met de onrust bij zoveel vaders, moeders, grootouders en sporters? En trouwens, is het wel zo gevaarlijk als wordt beweerd? Zijn we niet overbezorgd? Is dit kunstgras wel kankerverwekkend? Dat is maar zeer de vraag.

In 2007 heeft het RIVM in een eerder onderzoek niks gevonden en ook het wetenschappelijk bewijs van de Zembla-uitzending blijft flinterdun.

Toch is mijn eerste reactie: opruimen die boel. Geen enkel risico nemen met de gezondheid van onze sporters. Anderzijds - als ik zie met hoeveel gezamenlijke kracht erop dit moment wordt gewerkt om de onderste steen boven te halen - is het verstandiger om de komende maanden te wachten op de uitslag van experts en de rust te bewaren.

 

Doen zoals de amateurclubs in Nederland doen. Heel praktisch. Als je met je team niet meer op het kunstgras wilt spelen wordt er door de verenigingen zelf voor gezorgd dat je op een andere ondergrond mag voetballen.

Eén elftal uitgezonderd: VV Dieren 5. Via mijn pa kreeg ik een video van een wedstrijd van ze doorgestuurd. Er is op te zien hoe de mannen in witte asbestbeschermingspakken over het veld heen gaan. ‘We moeten ons ook niet gek laten maken Jan Dirk,’ schrijft mijn vader onderaan het mailtje. ‘Dit soort mannen redden zich dapper op dat kunstgras met korreltjes.’ Tige tank pa.

 

EERDERE COLUMNS JAN DIRK Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl

Individueel of teamorganisatie?

Column: Marcel Wagenhuis

 

De laatste weken heb ik tijdens het mooie weer een aantal wedstrijden gezien bij diverse teams zoals bij O17 en lager waarbij zeker de teamorganisatie steeds belangrijker wordt. Natuurlijk, het individu is zeker van belang echter zonder goede organisatie zowel met als zonder bal geeft mij toch de doorslag of je daarmee een wedstrijd wint of verliest. Helaas zie ik nog steeds wedstrijden bij teams O9 dat hele goede voetballertjes maar ook voetbalsters bewust in lagere teams worden gehouden om maar met het team te winnen, terwijl zijn of haar maatjes in 40 of 50 minuten alles geraakt hebben behalve de bal. Zeer jammer omdat iedereen aan voetballen moet toekomen.

 

Tijdens de laatste bijeenkomst Pilot TC3 jeugd ging het vooral om hoe sta je als je de bal niet hebt, als team, als linie en uiteindelijk als individu. Vooral werd er met elkaar tactisch gesproken over de wedstrijd tussen een B1 en A2.

Het individu kan het verschil maken, maar zonder goede teamorganisatie gaat dat ook niet lukken. Hoe goed je ook bent en het verschil zou kunnen maken.

 

Ik durf dan ook wel te stellen dat de wedstrijden die ik gezien heb, vooral in de onderbouw, individueel veel goede spelertjes oplevert maar als team niet staat. Als daarbij een gelijkwaaardige tegenstander tegenover staat wordt het een moeilijke zaak om tot scoren te komen.

 

Als je veel spelertjes ziet op de voetbalscholen, gaat het om de techniek,tenminste in de meeste gevallen. In feite denk ik weleens, waarom komen er geen voetbalscholen waarbij je als team extra kunt trainen waarbij teamorganisatie van belang is? Niet elke speler zal het hoogste halen. Meer als team, elkaar helpen, in elke line zal elk individu wellicht nog wel veel meer plezier geven. En renderen.

Wie staat erop met een mooi idee om met zijn voetbalschool de teamorganisatie(wat doen we als we de bal hebben en wat doen we als we de bal niet hebben) te willen trainen? Elke vrijwillige trainer heeft daar best moeite mee bij de club, daarom is het van belang dat bij elke trainer een praktijkbegeleider staat om de trainer te helpen. Gediplomeerde trainers en trainers in opleiding zullen dat uiteraard toepassen, maar kijk eens naar de vrijwillige trainer? Een mooie taak voor iedere club? Een nieuwe voetbalschool? Zeg het maar.....

 

Prettige zondag!

Waarom die weerstand tegen het rapport Winnaars van Morgen?

Column Marcel Wagenhuis

 

Betaald voetbal

Uiteraard zijn de woorden van Xavi mooi en hangen we aan de lippen van de mensen die het allerhoogste niveau hebben gespeeld in hun pupillentijd bij Barcelona. Zeer vroegtijdig zijn deze supertalenten opgeleid door de grootste club ter wereld. En terecht dat ze dat op de manier van Cruijff hebben gedaan. Nog steeds wordt op deze manier getraind en gespeeld bij alle BVO's. Maar de BVO's zijn er ook, net zoals de bond voor vernieuwing. AJAX en anderen zijn al begonnen met Twin Games en ik hoor veel positieve verhalen omtrent deze manier van opleiden. Dus Xavi valt de opleidings ideeën bij de bond aan, maar als je zover voetbalt, in de woestijn en het dagelijkse trainingsnieuws niet meer weet is het moelijk oordelen dat deze Twin Games eigenlijk een voorbode is voor minder aantallen op kleinere velden.

Het pricncipe is niet zo moeilijk, hoe halen we het straatvoetbal terug naar de velden. Wellicht is het straatvoetbal in Braziilië nog zeer levendig, het overleven, een prof willen worden en kennen we dat wellicht ook in Spanje. Waar is Cruijff groot mee geworden, juist in Betondorp elke dag op straat en bij Ajax waar hij zowat naar toe kon kruipen is dat verder geperfectioneerd.

 

Amateurvoetbal

Maar Xavi vergeet één ding. Het merendeel van deze 300.000 kinderen spelen niet meer zo vaak op straat. Het internet, games en vooral zoiets als Pokémon heeft zijn intrede gedaan en langzamerhand zie je allerlei internet kinderen de voetbalarena betreden. Dat heeft internet teweeg gebracht. Zelfs hier in het westen zien we ze niet meer voetballen en in mijn oude woonplaats Amsterdam Slotervaart waar ik laatst was zie ik alleen maar lege straten.

We hebben het dus gewoon over amateurvoetbal en daarin zien we kinderen voetballen die de hele wedstrijd 1 bal hebben geraakt terwijl hij 's morgens vroeg naast het bed van zijn vader staat en vraagt "pap schiet op ik moet voetballen" terwijl het ventje pas 3 uur later de Arena betreedt.

Kun je het amateurvoetbal vergelijken met het betaalde voetbal? Hoeveel kinderen komen er nu daadwerkelijk aan de bal? Hoeveel keer trainen we? Ook 4 of 5x per week? Weet Xavi wel dat de mini's niet eens opgeleid worden bij de BVO's maar alleen bij de amateurs? Doen we daar niet goed aan om al heel jong in kleine partijvormen te laten spelen? Ik zeg KNVB!! DOEN!!!! Het plezier voor een kind? Met bal of zonder bal? Wie het weet mag het zeggen maar mijn mening is, het amateurvoetbal is toch verschillend van het betaalde voetbal. Laten we vooral met ons 1,2 miljoen leden kijken naar het amateurvoetbal waar die kleine partijen zo gek niet zijn en beter opgeleide spelers wellicht makkelijker doorstromen naar het betaalde voetbal.

 

Oh ja kom dan ook naar het Pupillentrainers Congres op 28.2. Dan weet je meer.....

 

Column: Koop of opleidingsclub?

Wat kun je je af en toe ergeren aan die clubs en sites die geweldige meldingen doen welke spelers er gecontracteerd zijn voor komend seizoen. In feite walgelijk, dan gaat het niet om 1 of 2 spelers, maar een compleet bataljon.
 
Doe de jeugdopleiding dan maar achter slot en grendel en laat dromen van kinderen voorbijgaan. Want kinderen zijn toch niet belangrijk. Als TJC mocht je meemaken dat je in de ene ruimte moeite doet om kader te behouden voor het nieuwe seizoen voor een gevulde koek en de deur ernaast een TC onderhandelt met een speler van het 1e tegen belachelijke bedragen. En nog hoorbaar ook. Wat denk je dat trainer tegen mij zei? Laat maar ik ga niet meer verder. Wanneer stopt die waanzin.
 
Of vinden de heren in het pluche dat enorm lekker een team op het hoogste nivo te hebben? Voor wie dan? Voor die paar toeschouwers? Voor hun eigen leden die totaal geen binding hebben met het 1e elftal? Voor wie? Is het een schande als je op lager nivo voetbalt? Jullie zijn amateurverenigingen!! De heren pluche schijnen erop te kikken. Ik ben blij dat het dan ook goed gaat met menig topklasser of hoofdklasser. De schulden vliegen om je oren, de belastingdienst heeft inmiddels zijn weg gevonden en clubs als Joung Boys, WKE en VVA '71 redden het niet meer.
 
Gelukkig denk ik dan, gaan ze wakker worden en meer de tijd besteden aan de jeugd? Krijgen die eindelijk eens de waardering waar ze recht op hebben? Mogen hun dromen uitkomen? Mag het kader weer serieus genomen worden? Worden ze überhaupt bij deze verenigingen wel serieus genomen? De crisis komt voor dit soort verenigingen op het juiste moment. Saneren met die handel en teruggaan naar de opleiding en die mag best wat kosten. Investeer in trainers/coaches, materialen, opleidingen, bedenk aktiviteiten, doe aan binding, betrek je bovenbouw bij de onderbouw.
 
We praten zo vaak over respect. Is er respect naar je eigen kader? Laat ze maar aanklooien, de kinderen worden immers bezig gehouden. Bezigheidstherapie. Dat kun je de trainers niet kwalijk nemen, die weten niet beter. Maar worden ze wel geholpen op het veld. Krijgen ze feedback? Wat doet de vereniging eraan? Mag niet teveel kosten hoor, alles voor het 1e.
Welke club zo nog denkt is gedoemd te mislukken, nee, moet mislukken. Laat ik anders stellen. Elke club die spelers koopt gaat de ondergang tegemoet en hopelijk zien de sponsors dat ook.
 
Marcel Wagenhuis

Talkshow vanuit passie en zorg voor (jeugd)voetbal

door: Marc Hoeben | 7 juli 2016 

Het kon beter, het moest anders, wilde Nederland een vooraanstaande rol in het internationale voetbal blijven spelen. Al ruim voordat het masterplan ‘Winnaars van morgen’ van voetbalbond KNVB werd ontwikkeld, maakte Marcel Wagenhuis zich met enkele rasechte voetballiefhebbers druk om de toekomst van het Nederlandse voetbal. En die bezorgdheid, voortgekomen uit passie, zal blijven en is nu uitgemond in de talkshow Voetbal Totaal TV, die op vrijdag 19 augustus de eerste editie beleeft en daarna maandelijks te bewonderen is.

 

“Wij zijn al jaren bezig.” Het zijn de woorden waarmee Marcel Wagenhuis van wal steekt, om uit te leggen hoe het zo gekomen is. De meervoudsvorm slaat vooral op de gedeelde liefde met Hans van Kasteren voor voetbal in het algemeen en jeugdvoetbal en het opleiden van talent in het bijzonder. Van Kasteren is oud-docent van de KNVB, werkte onder de grote Louis van Gaal bij AZ in Alkmaar en was regiocoach in Amsterdam en omgeving. “En hij is ook mijn docent bij de trainersopleiding geweest. We doen veel dingen samen.”

"Het was zaak de afstanden te verkleinen en het aantal balcontacten groter te maken"

Motivatie en ontwikkeling
Ze zagen ‘overal in het land’ hetzelfde probleem, zegt Wagenhuis. “Het is heel simpel, als het gaat om kinderen op jonge leeftijd: je wilt ze beter maken. Maar zoals het eerst ging, kon je je afvragen hoeveel doelpogingen ze hadden. Terwijl dat voor hun motivatie en ontwikkeling juist zo belangrijk is. De afstanden op het veld waren te groot, het was dus zaak de afstanden te verkleinen en het aantal balcontacten groter te maken.” Nederland breed werd die conclusie na verschillende sessies en lange gesprekken met alle prominenten ook gedragen. “Met het KNVB-rapport gaat hetzelfde gebeuren. Eindelijk, heel goed. Wij juichen dat toe.”

Maar dat betekent niet dat iedereen meteen door heeft wat de beste invulling is en dat het einde van de discussie in zicht is, wat betreft Wagenhuis die in het dagelijks leven werkzaam is bij mediabureau Follow Us Media. Een en een werd bij hem op die manier twee en de gedachte ‘iets’ naar buiten te brengen was geboren. “Je praat met jeugdvoetbal over zo’n grote doelgroep. Door de opkomst van het meisjesvoetbal wordt het ook steeds groter. Mijn gedachte was dat we het konden koppelen aan internet of video on-demand.”

Hele lading dekken
Wagenhuis kwam tot het ontwerp van een talkshow, onder leiding van voormalig NOS-verslaggever Henny Rückert en aanvankelijk nog Studio Jeugd Voetbal geheten. “Maar die naam hebben we veranderd in Voetbal Totaal TV. Dat kwam door verschillende gesprekken met andere partijen, die wel wilden participeren. Dan was het bijvoorbeeld ook leuk om over gezonde voeding te praten en met die nieuwe naam kon je hele lading dekken.”

Op 19 augustus gaat tussen 15.00 en 16.00 de eerste talkshow live de lucht in, met Van Kasteren als eerste gast. “Dan ook komt Maxim Wouters voorbij. Hij is Belg, heeft nog bij KV Mechelen gewerkt en kan het een en ander mooi vanuit het Belgische perspectief vertellen. We hebben het dan onder meer over de eerste stappen bij een voetbalvereniging als coördinator, hoe je kader op een nieuwe manier leert denken en we kijken of ze in België op sommige gebieden misschien verder zijn.”

Interactieve uitzendingen
Twaalf keer per jaar moet het komen tot een dergelijke uitzending, die ook later bij opvraag terug te kijken is. “Die uitzendingen blijven staan. Ze zijn telkens wel op die vrijdagen live. We zijn bezig leden te werven, het is echt voor een specifieke doelgroep van kader in het amateur- en professionele voetbal en bestuurders. Als je een tientje betaalt, krijg je een inlogcode en kun je kijken en informatie ophalen. De uitzendingen zullen ook interactief zijn. Mensen kunnen tijdens de uitzending vragen stellen. Later in het jaar komt iemand als Henk Grim over scouting praten.”

Voetbal Totaal TV gaat leden werven met campagnes op vi.nl en voetbal.nl, zegt Wagenhuis. “Ik denk dat hier zeker een markt voor is. We zien al een groei op de website, met minimaal 15.000 bezoekers per maand. De grootste aanjager komt daarbij van Facebook. Daarop, en op LinkedIn en Twitter, zijn we voortdurend actief met het plaatsen van berichtjes.”

Voor meer informatie: www.voetbaltotaal.info